pl en de
Powrót

SUCHY LÓD - ZASTOSOWANIE

Pole zastosowań suchego lodu jest bardzo szerokie, od specjalistycznych aplikacji w przemyśle i laboratoriach, poprzez coraz bardziej popularną metodę nieinwazyjnego czyszczenia powierzchni (tzw. „piaskowanie” suchym lodem), po zastosowania czysto rozrywkowe - jak np. tworzenie efektów specjalnych w fotografii i filmie lub jako ciekawy dodatek do drinków. Suchy lód jest bardzo powszechnie stosowany w Europie, przede wszystkim w krajach skandynawskich w transporcie produktów spożywczych.

TRANSPORT : Suchy lód jest stosowany w transporcie produktów spożywczych, farmaceutycznych, chemicznych - słowem wszelkich substancji wymagających zapewnienia warunków chłodniczych - żywność, szczepionki, preparaty krwiopochodne itp.  Niewątpliwą zaletą jest tutaj zjawisko sublimacji, czyli brak efektów ubocznych w postaci np. wody powstałej z lodu wodnego. Ważnym aspektem jest także zdolność do hamowania rozwoju bakterii i grzybów na powierzchni chłodzonego produktu (dopuszczenie do bezpośredniego kontaktu z żywnością) a także ok. 1,6-krotnie większe ciepło sublimacji w porównaniu do ciepła topnienia lodu wodnego. Oznacza to, że np. jeżeli zostawimy obok siebie 1kg suchego lodu i 1 kg lodu wodnego, to w momencie kiedy lód wodny całkowicie stopnieje - suchego lodu pozostanie nadal ok. 0,4kg.

Efekt chłodniczy suchego lodu wykorzystuje się do wspomagania działania istniejących instalacji chłodniczych na środkach transportu (np. chłodnie samochodowe), może również je z powodzeniem całkowicie zastąpić.

CATERING : Bardzo często w samolotach i pociągach suchy lód wykorzystywany do chłodzenia wózków cateringowych, ale także wszędzie tam gdzie z różnych względów trudno jest korzystać z innego sposobu chłodzenia - czyli rozwiązanie idealne także dla wszelkich firm cateringowych dowożących mniejsze ilości żywności z reguły na niewielkie odległości do swoich klientów, suchy lód daje możliwość łatwego utrzymania niskiej temperatury produktów spożywczych bez konieczności stosowania urządzeń mechanicznych i bez skutków ubocznych w postaci wody powstałej w wyniku topnienia „zwykłego” lodu.

CZYSZCZENIE SUCHYM LODEM : Aplikacja szeroko rozpowszechniona w krajach Europy zachodniej i zdobywająca również coraz większe uznanie w Polsce. Jest to rozwiązanie innowacyjne, nazywane często „piaskowaniem” suchym lodem - ze względu na analogię do wspomnianej metody czyszczenia - różnica polega na zastąpieniu drobin piasku lub szkła granulatem suchego lodu.

 

Jak to działa?

Mieszanina sprężonego powietrza i granulatu suchego lodu jest „wystrzeliwana” pod wysokim ciśnieniem, po kontakcie z czyszczoną powierzchnią w pierwszym momencie następuje szokowe schłodzenie zanieczyszczeń, które stają się kruche i tracą dobre połączenie z powierzchnią na której wcześniej zalegały. Drugi etap polega na mechanicznym oddzieleniu zanieczyszczenia od powierzchni tym samym strumieniem mieszaniny powietrza i granulatu. Drobinki suchego lodu po odbiciu od czyszczonej powierzchni natychmiast sublimują, w efekcie tego proces ten jest bardzo „czysty” - tzn. nie generuje zanieczyszczenia i zapylenia otoczenia - co jest bardzo istotne np. w zakładach spożywczych (czyszczenie maszyn do produkcji spożywczej), halach fabrycznych (np. czyszczenie maszyn, form wtryskowych) oraz wszędzie tam gdzie tradycyjne piaskowanie jest niewskazane.

Czyszczenie elementów może odbywać się na miejscu u klienta, można w ten sposób czyścić także np. elewacje budynków, metoda czyszczenia suchym lodem jest bezpieczna dla materiału bazowego - nie uszkadza czyszczonej powierzchni.

Nie ma konieczności demontowania fragmentów maszyn, linii produkcyjnych - co mogło by powodować przestoje w produkcji.

LABORATORIA : Przy procesach wymagających niskiej temperatury, przy spowalnianiu reakcji egzotermicznych, przy tworzeniu cieczy o niskich temperaturach - np. mieszanina z alkoholem o niskiej temperaturze krzepnięcia.

KURCZENIE : Metoda wykorzystywana przy pasowaniu elementów metalowych np. sworzeń - tuleja.

EFEKTY SPECJALNE : Sublimujący dwutlenek powoduje powstanie mgiełki, której zastosowanie zależy tylko od wyobraźni klienta. Efekt mgły można spotęgować wrzucając suchy lód np. do wody lub innej cieczy - a to z kolei jest także świetny pomysł na zrobienie efektownego drinka (UWAGA - suchego lodu nie należy połykać!)

INNE : Wszędzie tam, gdzie zależy nam na efekcie chłodzenia. Produkt naturalny, sklasyfikowany jako dodatek do żywności wg dyrektywy europejskiej 96/77/EC.